Cum se face o proteza dentara

cum se face o proteza dentara

Pregatirea completa a protezelor dentare superioare si inferioare necesita mai multe etape.

Consultarea
Consultul stomatologic este absolut necesar pentru a obtine informatiile dorite inainte de fabricarea protezei dentare. Dentistul dumneavoastra trebuie sa va explice toate optiunile pe care le aveti, pentru a va ajuta sa alegeti forma, marimea si nuanta protezei, astfel incat sa arate natural.
In timpul consultatiei, medicul va examina intreaga cavitate bucala pentru a determina daca tesuturile sunt destul de sanatoase si pentru a lua informatii necesare fabricarii protezei. Daca tesuturile nu sunt insa sanatoase va trebui sa urmati un tratament cu ser fiziologic sau sa urmati un regim de clatire cu o salina (apa sarata).

Prima forma pentru diagnostic
Dupa ce s-au cules informatiile necesare, medicul dentist va trebui sa ia o amprenta a gurii. Acest lucru se face cu ceara, prin aplicarea unei presiuni pe tesuturile moi, astfel incat sa se stimuleze o muscatura. Amprenta luata va fi marita in locurile unde lipsesc dintii, astfel incat sa se obtina o adaptare corecta la dimensiunea gingiei. In amprenta finala se va turna forma pentru diagnosticul necesar.

Formarea modelului in ghips
Dupa ce s-a realizat forma, urmeaza replicarea acesteia in ghips. Forma in ghips poate fi si ea schimbata ulterior, inainte de a se face manufacturarea danturii.

Tratarea formei de ghips
Pentru ca in final sa se poata desprinde proteza de forma, ghipsul necesita tratament cu o anumita substanta. Apoi, tehnicianul va turna in forma o pasta acrilica care dupa ce se intareste formeaza adevarata proteza. Unii stomatologi folosesc portelan in loc de rasina acrilica.

Formarea protezei
Dupa ce forma este umpluta cu pasta acrilica, aceasta este stransa intr-o menghina, unde va sta timp de 8 ore la caldura, pana cand devine destul de tare. Odata ce pasta s-a intarit suficient, forma poate fi sparta si eliminata iar dantura proaspat obtinuta va fi slefuita de catre tehnician, astfel incat sa se asemene cu o dantura naturala.

Verificarea erorilor
Desi proteza a fost realizata in mod corect si precis este foarte probabil sa existe mici erori. De aceea, este posibil sa existe si cateva retusari prin netezirea sau pilirea protezei cu cateva puncte, astfel incat sa ajunga la dimensiunea cea mai potrivita.

Controlul de final
Este posibil ca in momentul in care s-au luat amprentele gingivale tesuturile moi sa se fi miscat si sa permita luarea datelor gresite. Din aceasta cauza, dentistul trebuie sa efectueze cateva ultime retusuri prin captusirea zonelor de contact cu gingia.

 

Citeste mai multe despre Proteze dentare


Program ProdentClinic

Telefon:0734.688.922 

Luni- Vineri 09.00 - 20.00
Sambata In baza programarii
Duminica In baza programarii

Echipa ProdentClinic