Cauze Aparitie Paradontoza

Parodontiu se numeste tesutul inconjurator dintilor, iar afectarea acestuia este cauzat de paradontoza. Ligamentele, osul alveolar si gingia sunt cele care sustin dantura pe arcada. Din nefericire, aceasta afectiune evolueaza rapid si este alcatuita din cativa pasi, iar in situatia in care aceasta nu se trateaza, ultima etapa este pierderea unuia sau mai multor dinti. Cu toate ca paradontoza reprezinta o afectiune specifica persoanelor in varsta, in ultimii ani s-a raportat prezenta acesteia si in randul tinerilor cu varste incepand de la 20 de ani, care semnaleaza senzatii de disconfort sau sangerarea gingiilor.

Care sunt cauzele paradontozei?

Inflamatia paradontiului este cauzata de bacterii stocate pe dantura impreuna cu resturile alimentare, formand placa bacteriana, care, daca nu se indeparteaza prin periaj, formeaza in cele din urma tartrul. Pentru o igiena corespunzatoare, pacientii sunt nevoiti sa opteze pentru anumite periute de dinti cu peri duri, iar perierea dintilor sa se realizeze prin miscari de sus in jos. De asemenea, se recomanda utilizarea atei dentare care poate elimina resturile alimentare stocate interdentar, la care periuta nu poate ajunge. Conform studiilor in stomatologie, s-a descoperit ca dezvoltarea paradontozei este strans legata de genetica. Astfel, persoanele care au astfel de cazuri in familie, sunt mai predispuse sa prezinte aceasta afectiune. Alti factori care pot favoriza dezvoltarea bolii sunt sistemul imunitar slabit din cauza unei diete defectuoase, consumul in exces al bauturilor alcoolice, fumatul, insa si anumite afectiuni.

Care sunt simptomele paradontozei?

Cu toate ca paradontoza este o afectiune dificil de tratat, care nu prezinta simptome clare, exista totusi unele semne care sa indice dezvoltarea acesteia. Astfel, atunci cand gingia isi modifica nuanta, fiind mai inchisa la culoare, devenind rosiatica, poate fi un semn al stadiului incipient specific paradontozei. De asemenea, sangerarile gingivale sau expunerea radacinii dintilor, ce devin sensibili in momentul consumarii alimentelor reci, calde sau dulci, reprezinta simptome ale afectiunii. O data cu inaintarea bolii, se vor dezvolta si pungile paradontale, compuse din bacterii si resturi alimentare stocate, acestea afectand tesutul inconjurator al gingiilor, iar dantura va deveni mobila. Ultimul pas al paradontozei este pierderea dintelui.

Cum se trateaza paradontoza?

Din nefericire, paradontoza nu se poate trata 100% sigur, motiv pentru care se recomanda prevenirea acesteia. Astfel, pacientii pot incepe prin adoptarea unei igiene orale corespunzatoare, pentru inlaturarea placii bacteriene, care ulterior se transforma in tartru si se poate indeparta doar prin detartraj, efectuat in cadrul unui cabinet stomatologic. De asemenea, se recomanda ca pacientii sa efectueze periodic vizite la dentist, pentru ca aceasta sa poata preveni aparitia si evolutia afectiunii.

 


Program ProdentClinic

Telefon:0720.932.294

Luni- Vineri 09.00 - 20.00
Sambata In baza programarii
Duminica In baza programarii

Echipa ProdentClinic

Leave a Reply