Pivotul Dentar

Ce este un pivot dentar?

Acesta este un dispozitiv protetic ce are menirea de a reface dinti fracturati sau cariati in proportii ridicate, ce urmeaza a fi acoperiti de o coroana dentara. Pivotii dentari sunt alcatuiti din doua parti, una radiculara si una coronara, prima dintre ele fiind reprezentata de un pivot special ce este fixat in canalul dintelui si care a fost tratat, fiind eliminate infectiile. Partea coronara a pivotului este reprezentata de un dispozitiv care imita un dinte natural si care bineinteles ca va capata aspectul dorit de pacient.

Ce rol are pivotul dentar?

Pivotul dentar are mai multe roluri, printre care aceea de a inlocui partea coronara a unui dinte ce a fost afectat din diferite motive. Astfel este nevoie de acest dispozitiv pentru a putea sustine urmatoarea lucrare protetica, insa coroanele pot fi deteriorate din mai multe motive precum netratarea cariilor existente, care in timp s-au extins foarte mult, din cauza fracturarii (din diverse cauze) a unui dinte sau din cauza unei fisuri care nu a fost tratata si care a evoluat.

De asemenea pivotul dentar are rolul de substitui tesuturile unui dintre afectat de carii. Astfel, exista cazuri in care dintii pot fi sustinuti doar de peretii subtiri care nu sunt rezistenti, iar pivotul va trebui sa ofere o stabilitate.

In plus, dintii ce prezinta o coroana dentara fracturata in intregime, insa care au ramas cu o radacina indeajuns de rezistenta, vor avea nevoie doar de un pivot radicular. Exista numeroase cauze ale aparitiei fracturilor, motiv pentru care pacientii sunt adesea sfatuiti sa urmze o igiena orala corespunzatoare si sa efectueze vizite periodice la dentist, pentru depistarea si prevenirea oricarui tip de problema. De asemenea, si distrugerea partii coronare a danturii este cauzata de carii netratate, astfel ca trebuie luate masuri pentru ca problema sa nu se agraveze.

De ce nu pot opta pentru un pivot dentar?

Din nefericire, exista si cazuri in care pivotii dentari nu pot fi de folos. De exemplu, atunci cand un dinte ce a fost supus unui tratament de tip endodontic sau de canal, a prezentat complicatii, pivotul va putea fi aplicat, doar dupa ce se corecteaza si se elimina orice afectiune. De asemenea, cand dintii sunt mobili, trebuie intai tratati, stabilindu-se cauza mobilitatii si eliminandu-se problema, iar ulterior se poate apela la pivotul dentar. Un alt exemplu este un dinte afectat in proportii ridicate, chiar si sub gingie, situatie in care de cele mai multe ori, radacina ramasa nu are capacitatea de sustinere a pivotului.


Program ProdentClinic

Telefon:0720.932.294

Luni- Vineri 09.00 - 20.00
Sambata In baza programarii
Duminica In baza programarii

Echipa ProdentClinic

Leave a Reply