Tratament Candida Bucala

Tratament Candida Bucala Stomatologie Moderna Laser Fara Durere ProDent Clinic Bucuresti


Candidoza este o infectie a cavitatii orale cauzata de o ciuperca numita Candida Albicans. Infectia cu aceasta ciuperca nu se limiteaza doar la nivelul gurii, ci se poate regasi si in zona vaginului la femei, in timp ce bebelusii pot prezenta mancarimi din cauza scutecelor. Candida bucala poate afecta pe oricine, insa este mai comuna in randul bebelusilor, adolescentilor sau persoanelor care prezinta sistemul imunitar slabit.

Ce cauzeaza candida bucala?

Ciuperca se regaseste la nivelul cavitatii bucale ale persoanelor sanatoase, insa in cantitati reduse, acestea fiind mentinute in numarul potrivit cu ajutorul altor bacterii ale cavitatii. In schimb, anumite boli, stresul sau administrarea medicamentelor pot deregla flora bacteriana, favorizand inmultirea ciupercii, astfel ca nu mai este controlata. Printre medicamentele care favorizeaza candida bucala sunt: corticosteroizii, diferite antibiotice sau anticonceptionalele.

Candidoza se poate dezvolta si din cauza:

  • Diabetului necontrolat
  • Infectarii cu HIV
  • Cancer
  • Gura uscata
  • Modificarile hormonale specifice femeilor insarcinate

De asemenea si persoanele care fumeaza sau poarta aparate dentare neadaptate prezinta un risc crescut de dezvoltare a conditiei. Desi infectia nu este contagioasa, aceasta poate fi transmisa bebelusilor de catre mamele care alapteaza.

Care sunt simptomele candidei bucale?

De regula, infectia se dezvolta subit, insa poate deveni cronica, manifestandu-se pentru o perioada mai lunga de timp. Cel mai comun semn al candidei bucale este prezenta unei substante pastoase, cu o structura si culoare asemanatoare branzei, care poate sa produca durere daca este indepartata. Aceasta se regaseste la nivelul limbii, obrajilor, gatului sau cerului gurii, iar dupa ce este inlaturata, zona se poate inrosi sau inflama, producand disconfort. Nu sunt excluse nici sangerarile atunci cand pasta este eliminata prin intermediul periajului. In cazurile mai severe, leziunile se pot inmulti si catre esofag, caz in care:

  • Apar dureri la inghitire
  • Apare senzatia ca alimentele raman blocate in gat sau in zona pieptului
  • Atunci cand se extinde dupa esofag, pot aparea febra sau frisoane

De asemenea, candida se poate extinde si catre alte organe ale corpului, printre care plamani, ficat sau piele, situatia fiind mai comuna in randul persoanelor care sufera de cancer, HIV sau leucemie, deoarece in cazul acestora sistemul imunitar este foarte slabit.

Cum se trateaza candida bucala?

In cazul copiilor si adultilor sanatosi, candidoza poate fi tratata efectiv, insa atunci cand simptomele sunt mai severe, acestea sunt mai dificil de controlat pentru cei care sufera din cauza slabirii sistemului imunitar. Adesea sunt necesare diferite medicamente care trebuie administrate intre 10 si 14 zile, fiind prescrise de catre stomatolog. Medicamentele se administreaza pe cale orala, fiind vorba de pastile sau lichide. In functie de fiecare caz in parte medicul decide modalitatea potrivita de tratare, deoarece tratamentul este influentat de varsta pacientilor si cauza infectiei.

Cum se poate preveni candida bucala?

  • Pacientii trebuie sa adopte o igiena orala corespunzatoare, astfel ca dintii trebuie periati de cel putin doua ori pe zi si sa se foloseaca ata dentara
  • Controalele periodice la dentist sunt benefice
  • Trebuie controlata cantitatea de zahar consumata
  • Se recomanda evitarea fumatului


Program ProdentClinic

Telefon:0720.932.294

Luni- Vineri 09.00 - 20.00
Sambata In baza programarii
Duminica In baza programarii