Programeaza-te la o consultatie si profita de cele mai noi tehnologii!

WIDESCREEN+

Tratamente Laser

Clinica noastra dispune de ultimele tehnologii din domeniul stomatologic si ofera solutii de tratament cu ajutorul laserului (fara durere).
WIDESCREEN+

Inhalosedare

Actioneaza foarte rapid, stresul este combatut fiind inlocuit de o stare de relaxare. In plus, nivelul sedarii este controlat, dupa trecerea efectului pacientul nu va fi afectat de starea indusa.

Bruxism

Stomatologie Moderna Tratament Laser Fara Durere la ProDent Clinic Bucuresti

Ce este bruxismul?

Bruxismul reprezinta inclestarea sau scrasnirea involuntara a dintilor. Circa jumatate din populatie sufera la un moment, din care 5% in fiecare zi, afectand structura dentara. De cele mai multe ori se intampla in timpul somnului cand nimeni nu isi da seama de prezenta fenomenului, in timp ce anumiti oameni isi scrasnesc dintii si atunci cand sunt treji.

O posibilitate de descoperire al acestui obicei este ca cineva prezent in camera in timpul noptii sa sesizeze anumite sunete de frecare ce provin de la nivelul cavitatii orale.

Cum aflu daca sufar de bruxism?

Din cauza faptului ca bruxismul se manifesta in timpul somnului, cei mai multi oameni nu sunt constienti de existenta fenomenului. In schimb, o durere de cap constanta ce debuteaza dimineata, alaturi cu inflamarea maxilarului, pot fi doua semne ale bruxismului.

Astfel ca cei mai multi oameni afla de prezenta conditiei de la membri ai familiei care au fost prin preajma in timpul somnului. Daca un pacient suspecteaza ca ar suferi de bruxism, trebuie sa se prezinte la un control stomatologic, unde se va analiza starea dintilor si a maxilarului care vor indica prezenta fenomenului.

De ce este periculos bruxismul?

In multe cazuri, bruxismul nu este periculos, insa in cazurile cronice, fenomenul poate cauza fracturarea, mobilitatea sau pierderea dintilor, iar in asemenea cazuri sunt necesare diferite tratamente, punti, coroane dentare, tratamente endodontice, implanturi, aparate dentare sau chiar proteze. De asemenea, lipsa unuia sau mai multor dinti altereaza aspectul general al fetei si aduce prejudicii la nivelul maxilarului.

Cum pot stopa bruxismul?

Solutia cea mai potrivita este confectionarea unei gutiere care sa fie purtata de pacienti in timpul somnului pentru ca dintii sa fie protejati.

Daca stresul este cauza bruxismului, pacientii trebuie sa apeleze la medici pentru a reduce optiunile stresului, fie prin diferite programe sau cursuri, fie cu ajutorul unei terapii, alaturi de administrarea unor medicamente de relaxare musculara. Alte optiuni pot fi:

  • Se recomanda evitarea mancarurilor si bauturilor ce au in componenta cafeina, precum ciocolata, cafeaua sau cola
  • Evitarea alcoolului este foarte importanta, deoarece fenomenul poate fi intensificat din cauza consumului de bauturi alcoolice
  • Nu trebuie mestecate creioane, pixuri sau orice ce nu reprezinta mancare. Trebuie evitata mestecarea gumei deoarece astfel se permite ca muschii maxilarului sa se inclesteze favorizand fenomenul
  • Pacientii pot urma un simplu exercitiu, astfel ca atunci cand se sesizeaza scrasnirea dintilor, limba se poate pozitiona intre dinti, pentru ca muschii maxilarului sa se relaxeze

Copiii pot suferi de bruxism?

Problema bruxismului nu se limiteaza doar la adulti. Aproximativ 25% dintre copii isi scrasnesc dintii, iar fenomenul este efectuat, de regula, la anumite momente importante, precum eruptia dentitiei de lapte sau a celei definitive.

In schimb, majoritatea copiilor depasesc bruxismul dupa ce se dezvolta dintii permanenti. De cele mai multe ori, copiii isi inclesteaza maxilarul sau scrasnesc dintii in timpul noptii si nu in orele diminetii, insa nu se cunoaste cu exactitate care este motivul fenomenului. Insa, se cunosc cativa factori ce favorizeaza bruxismul precum contactul imperfect intre arcada superioara si inferioara, precum si alinierea necorespunzatoare a dintilor si oricare alta problema ortodontica, care poate fi remediata prin intermediul unui aparat dentar.

De asemenea, exista si cateva conditii medicale care favorizeaza fenomenul, alergii, dezechilibre, dar si factori psihologici, printre care anxietate sau stres.

Scrasnirea dintilor de lapte duce la probleme, insa in cazuri rare. In schimb, bruxismul poate cauza dureri ale articulatiilor, dureri de cap si uzura neuniforma a dintilor, caz in are trebuie consultat un medic dentist daca cei mici se plang de sensibilitate sau dureri dentare. Exista cateva sfaturi care ii ajuta pe cei mici sa nu isi mai scrasneasca dintii:

  • Trebuie eliminat stresul copiilor, chiar inainte de culcare
  • Se pot incerca masaje sau exercitii de intindere a muschilor
  • Din dieta celor mici niciodata nu trebuie omise lichidele, deoarece deshidratarea poate favoriza bruxismul
  • Dentistii pot monitoriza dintii copiilor care sufera de bruxism astfel incat sa se evite prejudiciile aduse la nivelul danturii

In cele mai multe dintre cazuri nu sunt necesare interventii, deoarece copiii depasesc acest fenomen in perioada eruptiei dintilor permanenti. Cu toate acestea, copiii un pic mai mari pot avea nevoie de coroane temporare sau gutiere, astfel incat dintii sa nu sufere diferite leziuni.

Care sunt simptomele bruxismului?

  • Sunete de scrasnire emise in timpul somnului
  • Dureri de cap, articulare sau in zona urechii
  • Dureri dentare, in special dimineata
  • Dureri ale fetei si amorteala acesteia, in special dimineata
  • Dureri si amorteala ale maxilarului in momentul masticatiei, in special in cazul micului dejun
  • Inclestarea maxilarului din cauza nervilor, anxietatii sau in timpul unei sarcini ce necesita concentrare
  • Sensbilitatea dintilor, in special atunci cand se consuma alimente ale caror temperatura variaza
  • Urme ale dintilor care si-au lasat amprenta la nivelul limbii
  • Tesut imflamat cauzat de muscaturi
  • Mobilitatea dintilor

Efecte ale bruxismului

Printre acestea pot fi amintite:

  • Deteriorarea smaltului dentar
  • Uzura si deteriorarea crescuta a dintilor
  • Dinti ciobiti, fracturati sau obturatii care s-au deteriorat
  • Luxatia articulatiilor maxilarului
  • Amortirea muschilor maxilarului
  • Pierderea prematura a dintilor, desi acest fenomen apare in cazuri mai rare
  • Largirea muschilor maxilarului, fiind totusi un fenomen intalnit mai rar

Ce trebuie sa retin?

  • Bruxismul presupune scrasnirea sau inclestarea involuntara a dintilor, de cele mai multe ori fenomenul manifestandu-se in timpul somnului
  • Cel mai adesea este cauzat de stres, anxietate, nervozitate, dar si de administrarea anumitor medicamente
  • De cele mai multe ori nu este nevoie de tratament, deoarece bruxismul dispare in cazul copiilor o data cu dezvoltarea dentitiei permanente
  • Tratamentul cel mai des intalnit constituie confectionarea unei gutiere pentru protectia dintilor si urmarea unor terapii de reducere a stresului

Pret Gutiera Dentara Bruxism la Clinica Stomatologica

Gutiera Dentara Bruxism/arcada

350 lei

Contact

icon-phone

0720.932.294

icon-email

office@prodentclinic.ro

icon-location

Soseaua Nordului nr. 60, Bucuresti

 Barbat Femeie Copil

Vino alaturi de noi!

0
zambete aduse
0
medici specialisti
0
clinici dentare

gama completa

de servicii stomatologice