Programeaza-te la o consultatie si profita de cele mai noi tehnologii!

WIDESCREEN+

Tratamente Laser

Clinica noastra dispune de ultimele tehnologii din domeniul stomatologic si ofera solutii de tratament cu ajutorul laserului (fara durere).
WIDESCREEN+

Inhalosedare

Actioneaza foarte rapid, stresul este combatut fiind inlocuit de o stare de relaxare. In plus, nivelul sedarii este controlat, dupa trecerea efectului pacientul nu va fi afectat de starea indusa.

Pulpita

Tratamente Moderna Fara Durere cu Laser Inhalosedare la ProDent Clinic Bucuresti

Ce trebuie sa stiu despre pulpita?

Pulpita este o afectiune care face referire, dupa cum ii spune si numele, la inflamatia pulpei dentare, fenomen ce prespune ca dintii sa devina mult mai sensibili, mai ales atunci cand sunt consumate alimente reci, fierbinti sau dulci.

De asemenea si durerea constanta a dintilor este uneori pusa pe seama pulpitei, care este cauzata de igiena orala precara ce a permis dezvoltarea cariilor

Asadar, cariile ce nu sunt tratate la timp, afecteaza in prima faza smaltul dentar, ulterior dentina, urmand ca mai apoi sa se ajunga pana la pulpa dintelui. In plus, alti factori pot fi lucrarile stomatologice neadaptate care irita gingia sau un traumatism survenit in urma unui accident. Pulpita este o afectiune care este destul de comuna, una din patru persoane confruntandu-se cu aceasta de-a lungul timpului.

Inflamatia pulpei dentare este cauzata de infectiile aparute deoarece cariile nu sunt tratate, in timp ce aceasta nu se mai poate proteja impotriva bacteriilor si resturilor, care formeaza placa bacteriana. In momentul inflamatiei pulpei dentare, aceasta emite presiune asupra nervilor care produc durere, iar pacientii ar trebui sa ia masuri pentru ca durerea devine treptat din ce in ce mai constanta si mai intensa.

Fenomenul favorizeaza circulatia sangelui, astfel ca durerile sunt mai ridicate si se manifesta in cadrul unei regiuni mai extinse, astfel ca pacientii nu pot identifica cu exactitate provenienta. In schimb, in aceste momente este necesar un tratament la stomatolog pentru remedierea durerilor, astfel ca se vor lua cele mai buna masuri.

Cum se testeaza sanatatea pulpei dentare?

Pentru ca pulpita sa poata fi identificata, medicii stomatologi au la dispozitie doua posibilitati, si anume:

  • Testarea electrica – aceasta modalitate nu este moderna, insa a fost folosita de foarte multi ani datorita faptului ca este foarte eficienta, avand rolul de a descoperi daca pulpa este sanatoasa si daca durerea provine de la aceasta. In schimb, testarea electrica nu are in vedere cat de vascularizata este zona respectiva. Pentru ca pulpa dentara sa mai poata fi salvata, aceasta trebuie sa raspunda la stimulii electrici aplicati de catre medic, in caz contrar aceasta trebuie indepartata. Durerea resimtita poate fi controlata cu ajutorul voltajului, iar aceste teste trebuie analizate cu atentie astfel incat sa nu se elimine pulpa sanatoasa fara a fi nevoie.
  • Teste termale – acestea se bazeaza pe acelasi sistem cu cel propus de testarea electrica, si anume de a observa daca pulpa raspunde la stimuli. Astfel, este nevoie de clorura de etil aplicata pe un betisor de urechi, iar substanta raceste zona instant, urmand a fi aplicata la nivelul pulpei pentru a se testa vitalitatea acesteia.

Pulpita poate fi de doua tipuri, reversibila si ireversibila, cea mai comuna fiind cea din urma deoarece aceasta este identificata de catre medici, din cauza faptului ca pacientii se prezinta foarte tarziu la stomatolog.

Ce este pulpita ireversibila?

Acest caz presupune distrugerea pulpei intr-o maniera in care nu mai poate fi salvata in urma leziunilor prezentate. Aceasta situatie este cauzata de cariile de dimensiuni considerabile, care favorizeaza prezenta bacteriilor ce nu permit insanatosirea pulpei.

Printre simptomele oferite de acest tip de pulpita pot fi amintite bineinteles, durerea si sensibilitatea atunci cand se consuma alimente ale caror temperatura variaza, in timp ce situatia nu poate fi remediata nici macar prin intermediul unor tratamente la stomatolog, deoarece acestea nu mai dau randamentul dorit in acest moment.

Din acest motiv, singura posibilitate ramane efectuarea unui tratament endodontic, astfel incat pulpa necrozata sa fie indepartata. Acest tip de tratament reprezinta ultima sansa de salvare a unui dinte, in caz contrar, singura solutie ramane extractia dentara, situatie care atrage alte necesitati, deoarece edentatia este un fenomen care trebuie combatut, in caz contrar dintii pot migra catre spatiul liber in incercarea de a-l acoperi, dereglandu-se astfel ocluzia, iar masticatia nu se mai efectueaza corespunzator.

In schimb, pacientii se pot pregati pentru extractia dentara atunci cand coroana dintelui a fost distrusa in proportii foarte ridicate. Cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor extrasi este reprezentata de implanturile dentare, insa acestea sunt destul de costisitoare, astfel ca nu sunt accesibile oricarui buzunar. O alta posibilate este reprezentata de lucrarile protetice de tipul coroanelor sau puntilor dentare.

Singura posibilitate de salvare a pulpitei ireversibile este ca aceasta sa fie identificata, iar la scurt timp sa se urmeze tratamentul adecvat. Tratamentul endodontic face referire la inlaturarea pulpei dentare, dupa ce se dispune de spatiul necesar prin perforarea coroanei dentare, ulterior fiind curatate si canalele dentare, care se obtureaza cu materiale speciale. Dupa vindecarea pulpei, dintele va fi ca nou.

Ce este pulpita reversibila?

Aceasta situatie presupune inflamarea pulpei dentare care devine mai sensibila si mai dureroasa, adesea fiind cauzata de o simpla carie dentara, care nu s-a dezvoltat pana in apropierea pulpei.

Sensibilitatea dintilor este resimtita de catre pacienti atunci cand consuma alimente ale caror temperatura variaza. In cazul pulpitei reversibile, aceasta poate fi salvata prin simpla tratare a cariei sau inlaturarea factorului care a favorizat crearea acestei situatii.

Cum se trateaza pulpita?

In functie de gradul de avansare al pulpitei, se alege modalitatea potrivita de tratare. De multe ori, printre simptomele impuse de aceasta pot fi amintite febra, disconfort, sensibilitate, dureri de cap sau dentare. Pe langa tratamentul endodontic amintit mai sus, in cazurile mai usoare, pulpita poate fi tratata doar prin intermediul administrarii antibioticelor prescrise de catre medic.

Dupa ce se efectueaza un tratament de canal, iar durerile apar in continuare, acesta trebuie repetat, deoarece exista posibilitatea ca medicii sa fi omis un canal, pentru ca numarul si forma acestora pot sa difere de la un caz la altul.

Cum pot evita pulpita?

La fel ca oricare alta afectiune a cavitatii bucale, si pulpita poate fi prevenita prin intermediul igienii orale, ce impune periajul dentar dupa fiecare masa, alaturi de utilizarea atei dentare si a apei de gura, pentru eliminarea corespunzatoare a resturilor alimentare. Alaturi de controale periodice urmate la stomatolog, aceste doua sarcini asigura si mentin sanatatea cavitatii bucale.

Contact

icon-phone

0720.932.294

icon-email

office@prodentclinic.ro

icon-location

Soseaua Nordului nr. 60, Bucuresti

 Barbat Femeie Copil

Vino alaturi de noi!

0
zambete aduse
0
medici specialisti
0
clinici dentare

gama completa

de servicii stomatologice